Skip to content
Marstrand

Sommarutflykt 2022

Marstrand 1 augusti 2022

Bohusläns Gille hade 2022 nöjet att bjuda in medlemmarna till en sommarutflykt i Marstrand.

Ur programmet:

  • Lunch intogs på Grand Hotell.
  • Föredrag om Marstrands historia i Marstrands kyrka.
  • Guidade turer på Carlstens fästning respektive i själva staden.
  • Middag i festvåningen på Marstrands Havshotell.

Om Marstrand

Marstrand finns omnämnt redan på 1100- talet då den norske kungen Harald Gille lät uppföra ett kloster här. Men det var den norske kungen Håkon Håkonsson som grundade staden Marstrand på 1200-talet.

Skillnaden mellan förra årets utflyktsmål, Gullholmen, som uppstod ungefär samtidigt, var att Gullholmen var ett fiskeläge medan Marstrand hade stadsprivilegier.

Gustav III gav Marstrand frihamnsprivilegier år 1775, kallat Porto Franco efter italiensk förebild. Det innebar ett visst självstyre och den religionsfrihet detta la grunden till finns bevarat i den synagoga som uppfördes 1782 och som är en av dom första i Skandinavien.

Den mytomspunna Carlstens fästning, som vi har möjlighet att besöka, började uppföras på 1600 talet. Fästningen hade militär betydelse fram till 1882 och har därefter använts av Skeppsgossekåren och sjöfartsverket. Fyren som fanns där tidigare ersattes redan 1868 med Pater Noster.

Marstrandsön hade 379 bofasta invånare år 2020.

Författaren Ann Rosman har skrivit sju deckare som utspelar sig på Marstrand i såväl nutid som dåtid.
En av böckerna, Mercurium, är delvis baserad på ett verkligt rättsfall gällande Metta Fock, den enda kvinna som suttit fängslad på Carlstens fästning.